Meldformulier overlast Eikenprocessierups

Afhankelijk van de locatie van de eikenprocessierups kunt u een melding doen bij de provincie of bij de gemeente. Dan kan de rups verantwoord bestreden worden.

Als u een nest van de eikenprocessierups ziet langs een provinciale (vaar)weg, parallelweg, fietspad of voetpad dan kunt u dit online doorgeven via onderstaand meldingsformulier. Ziet u de eikenprocessierups op andere plekken? Meld dit dan bij de betreffende gemeente.

Het zelf bestrijden van de eikenprocessierups raden wij sterk af. Bij gevaar schieten de rupsen namelijk hun brandharen af met grote kans op besmetting.

Direct melden

Eikenprocessierups nesten

In de eerste twee kwartalen van het jaar kunt u op eikenbomen nesten met behaarde rupsen vinden. Deze rupsen, de eikenprocessierups, staan vooral bekend om hun brandharen. Er kan een nest van de eikenprocessierups op de boom zitten. Het nest is te herkennen aan zijn dichte, witte spinsels en zit op de stam of op dikke takken. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Samen met gemeenten, waterschappen, Rijkswaterstaat en terrein beherende organisaties bestrijdt de provincie de eikenprocessierups.

Bestrijding van de Eikenprocessierups

Om sterke overlast te voorkomen worden in mei op plekken langs provinciale wegen eiken met een biologisch bestrijdingsmiddel bespoten. Dit gebeurt op plekken waar de eikenprocessierups eerder is gezien en waar veel mensen komen. Denk aan eiken boven fietspaden, wandelpaden, parkeerplaatsen en vlakbij gebouwen. Het bestrijdingsmiddel werkt alleen tegen rupsen en is niet schadelijk voor de gezondheid van mensen. Er wordt niet gespoten boven rijbanen en op plekken waar zeldzame vlindersoorten leven.

Het volledige plan van aanpak voor de beheersing van de eikenprocessierups is per e-mail op te vragen bij overijsselloket@overijssel.nl.

Reactieve bestrijding

Op plekken waar de eikenprocessierups voor overlast zorgt, laat de provincie de rupsen vanaf half juni verwijderen met een zuiger. Dit gebeurt als er 5 nesten zo groot als een tennisbal zijn gezien in 10 bomen die dicht bij elkaar staan. Het wegzuigen wordt gedaan op basis van meldingen en alleen op locaties waar op die manier direct contact wordt voorkomen zoals boven fietspaden, wandelpaden, parkeerplaatsen en vlakbij gebouwen.

Als de eikenprocessierups wordt bestreden, worden er borden neergezet voor het verkeer.

Hoe klachten voorkomen

Mijdt in de periode juni-augustus plaatsen waar gewaarschuwd wordt dat er eikenprocessierupsen voorkomen. Als dit niet mogelijk is, draag dan een lange broek en bovenkleding met lange mouwen en een bril of zonnebril. Laat kinderen niet spelen op een gazon, zandbak of zwembad onder eikenbomen. Houd bij winderig weer de ramen dicht en hang geen wasgoed buiten als er eiken in de buurt staan. Laat honden niet uit in een berm onder eikenbomen.

Wat te doen bij klachten

Wanneer u toch besmet bent geraakt met brandharen, ontstaat er snel jeuk. Ga niet wrijven, dan drukt u de brandharen dieper in de huid. U kunt proberen om de brandharen uit de huid te trekken door met plakband te strippen. Verder helpt verkoelende mentholzalf (verkrijgbaar bij een drogist). Ogen moeten goed gespoeld worden met lauw water. Neem contact op met de huisarts als de klachten ernstig worden (forse zwellingen, branderig gevoel in de ogen, duizeligheid). Voor meer informatie kunt u ook terecht bij de GGD Overlast van ongedierte? · GGD Leefomgeving.

Meer informatie over de Eikenprocessierups

Meer informatie over de Eikenprocessrups vind u via onderstaande link: 

Processierups | In opdracht van ministerie van LNV